Co nás čeká

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

  

blatenska rybi polevka

Semináře

V rámci vzdělávání odborné i laické veřejnosti jsme pro Vás v roce 2022 připravili následující kurzy. Přihlášení je možné pouze online na adrese:https://czv.jcu.cz/cs/kurzy-pro-verejnost/

Základní kurz zpracování ryb (CO S RYBOU?!)

Účastníci získají během semináře informace o legislativě, manipulaci a usmrcování ryb a absolvují praktickou část zaměřenou na kuchání, porcování a filetování kapra obecného a pstruha duhového. Součástí jsou podrobné informace o různých typech používaného vybavení, včetně jejich výhod a nevýhod pro každodenní použití. V rámci semináře bude zajištěno občerstvení. Zpracované ryby náleží účastníkům semináře.

Zpracování ryb pro pokročilé
Cílem je praktické osvojení základních i pokročilých úprav ryb dle dohody účastníků např. kapra, pstruha, platýze, lososa, makrely, tresky, štiky, candáta, sumce či sumečka a další... Součástí jsou i pokročilé úpravy  (půlky, porce, filety, motýlkový řez, kanoový řez, stahování kůže) Důraz je kladen na preciznost zvládnutí technické stránky postupů. V rámci semináře bude zajištěno občerstvení. Zpracované ryby náleží účastníkům kurzu. Cena kurzu je orientační a bude upřesněna dle druhu a objemu požadovaných ryb.

Zpracování ryb s certifikátem

Seminář seznámí účastníky s anatomií a morfologií rybího těla, způsoby usmrcování ryb v malém a provozním měřítku a fyzikálně-chemickými procesy probíhajícími ve svalovině po usmrcení ryb. Prakticky si vyzkoušíte manipulaci s kaprem a pstruhem, jejich základní zpracování, podmínky uchování a výpočet potřebného množství ledu k dostatečnému zchlazení. V rámci semináře bude zajištěno občerstvení. Zpracované ryby náleží účastníkům semináře.

Souhvězdí SUSHI

Seminář zaměřený na zpracování čerstvých ryb a přípravu sushi. V teoretické části se dozvíte něco o historii, tradici i současnosti. Část přednášky bude věnována surovinám a jejich výběru. Speciální pozornost potom výběru a přípravě ryb na sushi. Rozebereme konkrétní recept a jednotlivé kroky přípravy. Osobně se seznámíte s filetováním celé nebo vykuchané ryby a vhodnými nástroji, uvidí filetování lososa, kterého v další části využijete v kuchyni, kde  vyrobíte vlastní sushi od základu. Budou vysvětleny a názorně ukázány všechny stupně přípravy. Ukážeme si rozdíly mezi tradičním a "moderním" přístupem. Projdeme přípravu rýže, krájení surovin, chuťové kombinace,  vlastní rolování a servírování. Každý účastník bude pracovat samostatně s poskytnutým vybavením a surovinami a vyrobí si tak vlastní sushi-set. V rámci semináře je zajištěno občerstvení a co si navaříme, to si sníme :) 

Do kuchyně stále rovně, prosím!

Co všechno se dá stihnout za 6 hodin, když máte za zády zkušené lektory? Zvládneme rychlou přednášku o rybách a jejich anatomii, způsobech zpracování a rozpoznání kvality. Prakticky si vyzkoušíte filetování, půlení, stažení kůže a přípravu ryby pro plnění vcelku. Dozvíte se podrobnosti o vybavení a na co si dát pozor při výběru pomůcek. V druhé části semináře uvaříte co jste si v té předchozí připravili (žádný strach, vše se podaří:)). Získáte praktické informace o ošetření rybího masa před použitím v kuchyni. Seznámíte se s přípravou rybího vývaru a základu rybích polévek a omáček, s dietní přípravou ryb - vařením v páře a pošírováním.  Ochutnáte netradiční využití rybího masa a co Vám zbyde si odnesete domů. V rámci semináře je zajištěno občerstvení.

Výlet rybí gastronomií

V 6 hodinovém semináři se seznámíte především s přípravou a ošetřením rybího masa před jeho využitím v kuchyni. Dozvíte se jak uvařit vynikající rybí vývar a jak přípravit základní omáčky, prohlédnete taje smažení  a grilování ryb a vyzkoušíte si přípravu snadných rybích polévek, vaření v páře, pošírování, způsoby pečení ryb a gratinování.  Ke každé úpravě bude uvařeno  a především ochutnáno ukázkové jídlo. Jako dárek si odnesete kuchařku lektora Eduarda Levého "Sladkovodní ryby v kuchyni, snadné zpracování a příprava v kuchyni, recepty", která Vám poslouží jako inspirace a připomínka společných hodin.

 

 Kudy k nám:
mapa
 Kontakty:
 Ing. Jan Kašpar
 +420 387 774 678
 
 Otevírací doba:
 čtvrtek 10:00-12:00, 15:00-17:00
--------------------------------------------------
kniha levy