O nás
Prodejna ryb „Ryby pro zdraví“ byla zřízena Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v roce 2012 s klíčovým posláním výuky a šíření informací o možnostech a způsobech využití rybího masa mezi širokou a odbornou veřejností. V roce 2013 získala jako první v České republice licenci pro zpracování kaviáru z jeseterovitých ryb a byl vyvinut speciální postup výroby „Fish friendly“ kaviáru z ovulovaných jiker, který odstranil etickou otázku zabíjení pohlavně dospělých ryb.
V roce 2015 byla organizační jednotka doplněna o provozní a výukové prostory, které slouží zejména ke vzdělávání, produkci vlastních výrobků a vědecko-výzkumné činnosti. Naše práce je úzce vázána na ostatní části FROV, kdy je sledováním výtěžnosti, využitím a testováním kvality rybí svaloviny zakončen celý produkční proces a dle výsledků jsou specializovanými odborníky navrhovány změny technologických procesů vlastní produkce.
Ve spolupráci s výrobními podniky vyvíjíme nové technologické postupy výroby potravin z rybího masa, přičemž je hlavní důraz kladen na jednoduchost přípravy, minimální použití umělých konzervačních látek a využití přirozených antioxidantů a doplňků zdravé stravy. Současný trend moderního stravování „znovuobjevil“ pozitivní dopady konzumace rybího masa na lidský organismus a jednou z našich priorit je této skutečnosti maximálně využít.
Během spolupráce s partnery jak ze sféry sociální, tak ze sféry historické a gastronomické, jsou realizovány projekty zaměřené na historii, tradici a kulturu rybí gastronomie v širším měřítku a společně s pořádáním kurzů zpravování ryb se snažíme o jejich zařazení na běžný jídelníček široké veřejnosti, především dětí.